Welkom op de website van Podocentrum Amsterdam.

Close Icon
   
Contact Info     Bel, voor een afspraak 020 - 637 13 45

Podoposturale therapie is een houdingscorrigerende therapie waarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat elke voetstandsverandering een verandering hoger in het lichaam tot gevolg heeft en omgekeerd.

Elke houdingsverandering heeft een veranderde stand van de voeten tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot verscheidene klachten, zoals chronische knie-, heup-, lage rug- en nekklachten.

De therapie bestaat uit individueel aangemeten zoolvlakken met millimeter dunne elementen die op specifieke plaatsen worden aangebracht.

Omdat met de dunne elementen de ossale-en spierketens door het hele lichaam worden aangesproken zullen deze een ander traject gaan volgen.

Het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen, dit kan zich de eerste weken uiten in spierpijnen, de zoolvlakken moeten daarom geleidelijk worden opgebouwd.Als de zolen niet meer gevoeld worden en er geen spierpijn meer is (na ongeveer 6 weken) kan er een verdere verandering worden doorgevoerd.

Als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, kunnen de zooltjes – in overleg met de therapeut – worden weggelaten.

Deze therapeutische aanpassing mag niet gezien worden als een steunzool! Steunzolen ondersteunen de gewrichten van de voeten, zodat deze gewrichten passief in een andere houding komen te staan.

 Onderzoek en behandeling

Het podoposturaal consult bestaat uit:

  • een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) om de hulpvraag helder te krijgen.
  • een uitgebreid lichamelijk onderzoek, gericht op de klachten die worden aangegeven. Dit onderzoek zal in stand, zittend en liggend gebeuren, waarbij verschillende metingen worden gedaan. Er wordt met name gekeken naar de stand van het bekken, de krommingen van de wervelkolom, de spierspanningen, links/rechtsverschillen en asymmetrie.
  • analyse van zowel het staan als het lopen.
  • Er worden voetafdrukken gemaakt (voetscan) en de persoon wordt op de podoscoop (voetspiegel ) geplaatst. Hierdoor kan het totale drukvlak van de voetzolen worden bekeken en worden geïnterpreteerd.
  • Op de podoscoop worden de dunne elementen onder de voetzool geplaatst. Dit zal een onmiddelijke inwerking hebben op de voet-en houdingsspieren waardoor de lichaamshouding direct wordt beinvloed. Om een blijvend effect te verkrijgen zullen de elementen, in een later stadium,  in de vorm van kurk op een lederen onderzool worden geplakt en afgedekt.
  • Er wordt een schoenonderzoek gedaan en eventueel schoenadvies gegeven.
  • Er wordt besproken wat de mogelijkheden van de therapie zijn voor de bestaande klachten.
  • Er wordt besproken hoe en wanneer de zolen te dragen, wat te doen bij eventuele verergering van de klachten, het behandelen van de zolen, etc..

In overleg met de patient wordt er een schema gemaakt voor het afhalen van de zolen en de eerste controleafspraak.