Welkom op de website van Podocentrum Amsterdam.

Close Icon
   
Contact Info     Bel, voor een afspraak 020 - 637 13 45

Echografie   arrow

Sinds kort zijn de mogelijkheden van ons onderzoek uitgebreid met echografie.

De medewerkers in onze praktijk die een echo onderzoek uitvoeren hebben de cursus Musculoskeletal Ultrasound gevolgd en met goed gevolg afgesloten. Deze cursus is speciaal gericht op het gebruik van echografie voor onderzoek van het bewegingsapparaat.

Wat is echografie?

Er worden hoogfrequente geluidsgolven, die voor het menselijk niet waarneembaar zijn, het lichaam ingezonden. Dit gaat door middel van een transducer, die rechtstreeks op de huid wordt geplaatst. Deze transducer is in staat om de geluidgolven uit te zenden en de terugkerende echo’s te ontvangen. Echo’s ontstaan in het lichaam waar de ene structuur overgaat in een andere. Deze echo’s worden door een computer razendsnel verwerkt tot een beeld op de monitor die dan de structuren onder de huid liggend aangeeft. Echografie kan heel goed worden toegepast om spieren, zenuwen, bloedvaten en botoppervlakken weer te geven.

Het echo onderzoek

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor het onderzoek, het is geheel pijnloos en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het onderzoek zal tussen de 5 en 20 minuten in beslag nemen. Er wordt een laagje gel op de transducer aangebracht, waarna deze over de huid bewogen wordt en de beelden op de monitor zichtbaar worden. Tijdens het onderzoek kan de behandelaar u vragen bewegingen te maken, welke dan op het beeldscherm gevolgd en beoordeeld kunnen worden. U kunt het onderzoek ook zelf volgen op de monitor.

Toepassingen

Echografie wordt in onze praktijk onder andere toegepast bij het onderzoek naar aandoeningen van weke delen.

In de onderstaande opsomming is aangegeven welke aandoeningen zichtbaar gemaakt kunnen worden.

– Spieren: rupturen, calcificaties, littekens
– Pezen: tendinopathie, tendinose, ruptuur, (sub-)luxatie, calcificatie
– Bursae: vochtcollectie, bursitis
– Ligamenten: contusie, distorsie, ruptuur
– Kapsel: capsulitis, ruptuur
– Kraakbeen: arthrose, defect
– Bot: fractuur
– Cystes: ganglion, synovia
– Corpora libera: glas- en metaalfragmenten, splinters
– Zenuwen: neuroom